Ja sam Akiko ili: Kako se naziva noćni stočić danju

 

Autor nema želju da se ova knjiga prodaje na plaži kao šeširi, naočare ili krofne, već na aerodromima i da je svi putnici kupuju uz kartu. Tako bi oni knjigu bukvalno digli u nebesa i pre nego što je pročitaju.

 

Dobar dan. U mojim rukama našla se ta knjiga. Ja sam Akiko. Nisam je kupila na plaži, ali ni na aerodromu.

Mora da je pala sa nebesa.

Nisam znala šta sa njom da radim osim da je pročitam. 

.

Sve knjige se obično završavaju tačkom.

Ova neobična knjiga njome počinje.

 

Čitaoče, dodirni je. Mislim na tačku.

Je l’ jesi?

Jesi.

Hvala.

 

Eto, to je naša dodirna tačka.

 

Osim na prstu i nosu (može i nosom, probala sam!), dodirne tačke pojavile su se i na obrazima, trepavicama, stopalima, i da, na srcu. Baš tamo, čini mi se, djevojčica Akiko najviše voli da bude i, da se ponekad popne na drvo.  I to ne bilo koje drvo. Na Baobab.

Akiko Baobabu čita poeziju Žaka Prevera, na francuskom, iako Baobab ne razumije francuski (a Akiko pomalo), što za nju ne predstavlja neku bitnu stvar, važno joj je da se sporazumijevaju na nivou duše.

“Nauči da živiš jednostavno ili jednostavno-živi.”

Baobab

Akiko ima srce na četiri točka i priznaje da su joj pomoćni točkići uvijek potrebni dok vozi kroz život, čak i kada se na sopstvenu odgovornost penje na sopstveno srce.

A njen život, odnosno svijet čine: pomenuto drvo Baobab,  tata, o kome ona tako voli da priča i pas (pređašnji Eni ili sadašnj Ego).

Akiko skitnicama dijeli mandarine, ima moć da rasplače peškir i nikako joj nije jasno zašto prodavačica u jednu kesu stavlja deterdžent, a u drugu hleb i mleko.

Ja sam Akiko i visoka sam tek toliko da jedva mogu da uberem jagode u bašti i niska tek toliko da mogu da dohvatim oblake.

Akiko nema godine (iz prostog razloga što još nije naučila brojeve), koža joj miriše na staru hartiju, ne umije da se smije, živi između očevog zagrljaja i leta lišća, a u slobodno vrijeme skakuće tamo- amo da izbegne sebe

Neko je nepisano pravilo da te u životu stigne  baš ono što izbjegavaš, tako da je i Akiko u tom skakutanju doskakutala do sebe:

 

„Ćao, Baobabe, ja sam Akiko“

„Zdravo, Akiko.“

„Baobabe, zbog čega ti krošnja izgleda kao korenje? Ti rasteš naopako kao da si Akiko“.

Baobab je rekao:

„Prevalila si toliki put, draga Akiko, samo da bi se susrela sa mnom, a ja sam – ti.“

„Da. Ali ja to časkom mojim srcem sa četiri točka. Ništa.“, rekla sam.

„Lepota je u prepoznavanju.“

„Jelda?“

„Da.“

***

Ljubav je kao klima u tatinim kolima kada dođe zima: upali on grejanje, ali se kola zagreju tek ispred škole; kad izađem, tek tada u njima bude toplo. Ljubav je kao klima u tatinim kolima – treba da ugreje, da, ali kada ti je to zaista potrebno. Ljubav je beskrajna potraga za toplinom.

 

Jednog dana u Akikin život tiho je ušetao Marselo, koji je znao lozinku za ljubav i sa kojim Akiko dugo i srećno ćuti, jer Marselo je sa iste planete kao Akiko.

Ili iz Japana.

Međutim, u jednom trenutku je prošla žena koja mu je upala u oči kao da je pesak. Verovatno je bila Japanka. Autor pojma nema.

Ništa o njoj nije znao i zato je morao da je stvori. Da stvori priču o njoj i to kakvu priču.

***

Autor Ja  sam Akiko, Stefan Tićmi , odnosno Mitić, stvorio je takvu priču koja na bajkovit način mudro blista*. Bavi se važnim temama simpatično, jednostavano i humoristično . Knjiga je to za decu i mlade, ali evo kakav osjećaj i koje pojave može izazvati kod odraslih, ili barem kod mene: osjećaj da se kao neko uže klati u grudima, šireći pri tome iz srca toplotu, a sve može rezultirati osmijehom na licu. Dobro, Ili suzom. Ili jednostavno budeš srećan što si pročitao jednu ovakvu knjigu.

 

Ja sam Akiko i ja bih najradije da sretnem

NEKI PAR KOJI SAMO SEDI NA MOSTU,

GLEDA U VODU I LANDARA NOGAMA.

Srećni su. Tad ništa. Tad je sve lepo, kad vidiš da su srećni.

 

*Knjiga je dobila Nagradu „Politikinog zabavnika“ kao najbolja knjiga za mlade za 2018. godinu.

*Google mi reče da je Akiko japansko ime iza čijih znakova se kriju riječi: iskra, blistavost, jesen i dijete.

Ivana

Ivana

Povezani postovi