SOPOT: BESKONAČAN IZVOR

 

„…sad nas evo na izvor čudesah,

sad nas evo u carstvo svjetlosti,

na valove tihe beskonačne…“

Luča mikrokozma/ Petar II Petrović Njegoš

 

 

U susret muzičkom festivalu u blizini Doboja, (GORANSKO SUMMER LAKE FESTIVAL , 23-25. avgust 2018) na kojem će nastupiti i grupa “Sopot” iz Banjaluke, predložila sam frontmenu ove grupe Petru Topaloviću da malo “proćaskamo”, te provjerimo i osvježimo informacije date u mom tekstu pod nazivom  “Slobodno zaplešite uz Energetsko more”. (Tekst je iz 2013. godine) 

http://dobojski.info/kultura/spajz/item/870-slobodno-zaplesite-uz-energetsko-more

I.B. U tekstu “Slobodno zaplešite uz Energetsko more” napisah da „izvireš“ iz Doboja. Da li je to tačno?

P.T. “Krajem osamnaestog vijeka (oko 1775.) moja porodica sa očeve strane se iz Hercegovine doselila na Trebavu. Sa majčine strane, djed mi je živio u bivšoj Ćuprijskoj ulici a, ujak u zgradama u podnožju Gradine. Tako da sam ja kao klinac svaki drugi – treći vikend dolazio u Doboj. Može se reći da sam jednim dijelom tu odrastao. Doboj doživljavam kao svoj grad.”  

I.B. Posljednji put “Sopot” je gostovao 2012. godine u Doboju, a sutra ćete (23. avgusta) nastupiti  na “Goranskom Summer Lake festivalu”.  Moje pitanje obuhvata dug period, ali šta bi izdvojio u radu “Sopota” u periodu  2012- 2018. godine?

P.T. “Izdvojio bih objavljivanje albuma ‘Sopotnik’ i evropsku turneju u kome smo nastupali u Gradecu, Beču, Ljubljani, Malmeu, Geteborgu, Oslu, Ajndhovenu , Dortmundu, Augsburgu, Berlinu i Minhenu. Ono što bih posebno istakao je da je i domaća publika u tom periodu prepoznala naš rad!” 

O SVEMU PO MALO

I.B. Pored saradnje sa muzičarima, grupa Sopot autor je muzike za nekoliko predstava (Gradskog pozorišta “Jazavac” iz Banjaluke i Narodnog pozorišta Republike Srpske).  Da li je drugačije pisati muziku za pozorište? Čime se tada vodite?

P.T. “Drugačije je pisati muziku za pozorište, jer muzika nije u prvom planu. Ona se prilagođava potrebi predstave. Tu i nastaje čarolija, izvlači iz tebe ono što nisi znao da postoji. Najvažnija je dobra komunikacija sa rediteljem. Reditelj objasni na koji način muzika treba da doprinese predstavi. Spomenuo bih da i dobra igra glumaca na probama zna da bude inspirativna i zna da odredi neke muzičke teme.”

I.B. Spoj vaših riječi i muzike, koja je i sama kombinacija različitih pravaca, neuobičajen  je za ove prostore. Zvuči dosta-futuristički. Ipak, kako i sam naziv benda kaže, Sopot: izvor (http://www.sopotproject.com/pages/biografija.html) osjeća se i poštovanje nekih starih vrijednosti.

P.T. “Smatramo da nema potrebe da se stidimo našeg kulturnog nasljeđa. Nama je bio cilj da napravimo fuziju između tradicionalnog i modernog zvuka.”

I.B. Da li je s tim u vezi i ćirilica kojom je napisano tvoje ime i prezime na Facebook profilu?

P.T. “Evidentno je da se sve manje upotrebljava ćirilica. Šteta bi bila da ona nestane jer je ona dio našeg kulturnog nasljeđa i identiteta.”

I.B. Živimo u doba u kome je dosta pažnje ustremljeno ka vizuelnom i vizuelizaciji. Primjećujem, po vašim spotovima, da brinete i o tom dijelu „imidža“. Imate i svoj znak. Možeš reći nešto o tome? 

P.T. “Svijesni smo da se danas muzika ‘gleda’. Trudili smo se da pokretnom slikom što više približimo smisao i atmosferu pjesama. Naš znak je monogram, odnosno motiv, koji je nastao spajanjem slova iz riječi Sopot.”  

 

EGZITOMANIJA, DA ILI NE

I.B. Danas ima dosta festivala, sve ih je više i kod nas, kako većih, tako i manjih. Kao da vlada neka vrsta “egzitomanije”.  Da li pozdravljaš ideju o organizovanju manjih festivala ili smatraš da ih je previše?

P.T. “Mislim da nije previše festivala nego ih treba bolje rasporediti u toku godine tako da ne dolazi do preklapanja datuma. Treba publici dati šansu da stigne da posjeti sve festivale. Dakle, treba produžiti festivalsku sezonu. Festivali su dobra šansa lokalnim zajednicama za razvoj manifestacionog turizma. Manifestacioni turizam u cijelom svijetu doprinesi ekonomskom napretku i razvoju povoljnog ‘imidža’  lokalnih zajednica.”

  

PETAR SUPERMAN

Photo by @Samir Mujakic

 

I.B. Da li jedan umjetnik, na ovim prostorima, može da živi od svog rada? Koliko je moguće ispratiti sve trendove i obaveze iz Banjaluke. Da li misliš da bi bilo lakše da članovi grupe “Sopot” žive i stvaraju tamo negdje, preko grane? 

P.T. “Vjerovatno bi nam bilo puno lakše da radimo “tamo negdje”. Međutim, neko mora i da ostane ovdje i da se bori za bolje sutra. Kod nas umjetnik može da živi od svog rada ali, mora biti Superman:)”

I.B. Šta da očekujemo od “Sopota” na “Goranskom Summer Lake” festivalu?

P.T. “Kao i uvijek, ‘Sopot’ će pružiti fuziju energije, emocija i ljubavi.”

I.B. Petre, hvala na izdvojenom vremenu za razgovor i puno sreće u daljem radu. 

P.T. “Hvala tebi što se interesuješ za naš rad. Svako dobro.”

P.S.

I.B. Ako imaš omiljenu knjigu ili neku koju pamtiš, voljela bih znati koja je?

P.T. “Sad mi pade na pamet ‘Luča Mikrokozma’, P. P. Njegoš.”

 

Petar jedan, Petar II, pjesnik, kosmološke teme, čovjek, sudbina. Hm…

“Sad mi pade na pamet”, kao da je sve nekako povezano, zar ne?

 

 

 

 

 

 

 

 

Ivana

Ivana

Povezani postovi