SVAŠTA: RAŠA

Radivoj „Raša“ Popov (Mokrin, 26. jun 1933 ― Beograd, 19. april 2017)

 

-Mama, Raša Popov ima 83 godine, njemu glas nema snage, zato ima mikrofon, ali džaba! Neka djeca su nezainteresovana i pričala su, pa ja nisam uspjela čuti priču koju je pričao, a bila je zanimljiva! Barem ono što sam čula.

Onda je neki čovjek koji ga je pratio uzeo Raši mikrofon ispred nosa i rekao: „Djeco, molim vas da poštujete Rašine 83 godine! Nemojte pričati! Ko bude pričao neće dobiti autogram!“

A svi smo dobili autogram! I oni koji su pričali. Osim Vere, koju su gurnuli pa se udarila u nogu koju je nedavno slomila na skijanju na Jahorini.
Nije mi žao što nije dobila autogram, već što su je gurnuli…

A znaš kako je Raša zanimljiv!

Ima ovako bradu i šeširić i rekao nam je da mu je najdraža pjesmica „Hepi brzdej tu juuu , stavi prst u strujuuu…“, koju je čuo na unukinom rođendanu.

Mama, možeš misliti šta nas je Raša pitao!

Podigao je visoko neku knjigu i pitao: „Ko zna šta se nalazi u ovoj knjizi?“

 A na knjizi piše Raša Popov.

Svašta! On je napisao, a nas pita šta se u njoj nalazi!

-Dobra fora, stvarno svašta!, rekoh uz osmijeh. 

Taj dan je čuveni pripovjedač za djecu, Raša Popov, gostovao u osnovnim školama u našem gradu.

Kada sam došla kući, nisam uspjela ni da izujem drugu cipelu, a kćerka je već doskakutala do mene držeći u podignutoj ruci papirić, uzvikujući, sva srećna:

Potpis Raše Popova!

Onda je, u jednom dahu, ispričala ovaj svoj susret sa njim, pa se i ja sjetih Proke Pronalazača, koji je nekada davno, našao put do mog srca. Baš kao što je danas čarobnjak, čika Raša Popov, pronašao put do srca moje kćerke.

I sigurna sam da tamo, u dječijem srcu, njegova magija i dalje raste, pretvarajući jedno malo Svašta! u jednog velikog pronalazača.

 

(Napisano 4.10. 2016.)

 

 Fotografija sa:

https://www.bebac.com/vesti/preminuo-omiljeni-deciji-pronalazac-cika-rasa-popov

Ivana

Ivana

Povezani postovi