BERBA KNJIGA

Knjige sa “lažnim” sadržajima

 

Izazov!
Prvo je što sam pomislila čuvši prijedlog da vodim radionicu čiji učesnici neće biti djeca, sa kojima inače radim, već odrasli. U pitanju je bila radionica sa ciljem da svaki učesnik dobije knjigu na poklon (koju bi sam “ubrao” sa vrpce okačene na zid). Osmišljavanje programa radionice, u trajanju od sat vremena i njegova realizacija pred četrdeset učesnika, bio je moj dio.
Odmah mi je pala na pamet ideja da svaku knjigu umotamo u papir na kome će biti napisane dvije, tri rečenice o sadržaju knjige. Ali, pogrešne! Tako bi, po otvaranju poklon-knjige, svako dobio, pa, uglavnom ne ono što je izabrao.
Ova ideja je prihvaćena, a ja sam prihvatila izazov i bacila se na posao.
U uvodnom dijelu, učesnici radionice su upoznati sa pojmom “cjeloživotnog učenja”, a zatim i “čitanja knjiga”. (Kroz par rečenica govorila sam šta se, kao posljedica čitanja, dešava sa našim mozgom, maštom i vokabularom. A vjerujte dešava se svašta korisno i lijepo, ali o tome neki drugi put!)
Poslije uvoda, svi su prešli na odabir knjige koju će i dobiti na poklon: pažljivo su iščitavali kratke sadržaje na omotima, uz molbu da ne odmotavaju papir dok svako ne “ubere” sebi knjigu.

Otvaranje knjiga, Modriča

 

Da ste samo mogli vidjeti izraze na licima ljudi kada su u rukama ugledali sasvim drugu knjigu od one na koju ih je upućivao sadržaj! Na svim licima: čuđenje i upitnik. Osmijeh nije izostao ni na jednom!

Bilo je tu i razmjene knjiga, a pojedini su bili spremni i na duže ubjeđivanje “protivnika” kako bi došli do željene knjige.

Otvaranje knjiga, Doboj

 

Izazov je tako preobražen u jedno lijepo iskustvo kojeg ću se sjetiti kad god čujem ili pročitam  izreku: “Ne sudite o knjizi po koricama!”

 

Povodom obilježavanja Sedmice cjeloživotnog učenja, radionice “Berba knjiga” (za odrasle) i “Berba priča” (za djecu) realizovane su u organizaciji: “Europlus” Doboj, Narodna biblioteka Doboj i Centar za kulturu Doboj.

 

Ivana

Ivana

Povezani postovi