Čovek koji je suviše znao

“Američki govor ima osobenosti koje povremeno ne mogu da prenebregnem. Svaki put kada im se zahvalim zbog nečega, uzvrate mi sa “You’re welcome”.* U početku mi se to veoma dopalo, mislio sam da mi žele dobrodošlicu. Sada shvatam da je to nešto kao kad se vrati lopta odbijena o zid pa pomalo strahujem od toga. Druga navika im je da ispuštaju zvuk koji bi se najbolje mogao opisati kao “aha” kad god nemaju prikladan odgovor a smatraju da bi ćutanje bilo nekulturno.” 

                                                                                                                                                             Alan Tjuring engleski matematičar, pronalazač i tvorac mašine kojom je dešifrovana njemačka Enigma u Drugom svjetskom ratu.

“*U prevodu “nema na čemu”, ali i “dobrodošli ste”, a Tjuring je to tumačio na ovaj drugi način.(Prim. prev.)”

                                                                                                                                         

“Sve dok mašina ne bude kadra da napiše sonet ili komponuje končerto nadahnuta mislima i osećanjima, a ne slučajnim nizanjem simbola, ne možemo se složiti da je dorasla mozgu. To jest, nije dovoljno samo da napiše delo, nego i da bude svesna šta je napisala. Nikakva mašina ne može osećati (a ne samo veštački signalizirati, što je, naprosto, vešta majstorija) zadovoljstvo zbog uspeha, žalost kada joj se pokvare ventili, niti će osećati čari seksa, bes ili tugu kada ne može da dobije ono što želi.”

                                                                                                             Ser Džefri Džeferson (1886 – 1961), načelnik Odeljenja za neurohirurgiju Mančesterskog                                                                                                               univerziteta i jedan od prvih zagovornika frontalne lobotomije, okorjeli Tjuringov protivnik 

  Čovek koji je suviše znao: Alan Tjuring i otkriće računara / Dejvid Livit

Foto: https://www.google.ba/search?q=david+leavitt+the+man+who+knew+too+much&rlz=1C1AVNE_enBA693BA694&tbs=isz:l&tbm=isch&source=lnt&sa=X&ved=0ahUKEwiw06eB1erWAhULIcAKHUtLAYcQpwUIGw&biw=1600&bih=758&dpr=1#imgrc=Ex4pBJU4ISKPAM:

 

 

Ivana

Ivana

Povezani postovi