SIMBIOZA BESANI

“Do malopre je imao krila, a sada je zarobljen u samog sebe, gotovo bez vazduha.
Stao je na mokre pločice. Napravio još dva koraka do ograde. uhvatio se rukama za hladni metal i pogledao dole. Dovoljno je visoko.”(Pad)
Pričom Pad počinje “mini igrani film”, kako je autor Goran Stojičić u Uputstvu za čitanje, nazvao svoju prvu knjigu pod naslovom Besani.

U pitanju je multimedijalna knjiga, jer svaku priču Besanih prati određena pjesma.To je postignuto tako što je pored svakog naslova odštampan  QR kod pjesme koju je autor odabrao. Za to vam je potreban pametni mobilni telefon i instalirana besplatna  aplikacija za učitavanje QR kodova.( A u pitanju su izvođači kao Massive Attack, David Bowie, PJ Harvey, Alice in Chains, Tom Waits, Aimy Winehouse, Nick Cave i drugi.) Knjigu možete čitati i ako imate old tajmer telefon, dakle kao i svaku drugu.

Početak Padom
Ideja o nastanku Besanih javila se kada je Goran Stojičić objavio prvu priču iz zbirke, Pad, na svom Fejsbuk profilu. Uz link za pjesmu ispod teksta. Pozitivne reakcije na ovaj, kao i kasnije postove,  rezultirale su ponudom izdavačke kuće Ammonite da priče odštampa.
Kako bi svim čitaocima štampane knjige omogućili čitanje uz slušanje već odabrane muzike, koja je postala sastavni dio Stojičićevih priča, pored svakog naslova priče odštampan je QR kod.

“Ammonite knjige su uvek u simbiozi sa muzikom i zajedno jačaju imunitet na bacile besmislai vulgarnosti koji nas napadaju sa svih strana.”
(http://www.ammonite.co.rs)

Teme filmova/priča
Besani je prva knjiga Gorana Stojičića.
Većina priča u knjizi govori o odnosu “nje” i “njega”. Jer oni nemaju ličnih imena. I žive u bezimenom prostoru/vremenu. Time se čitalac, brzo i lako poistovjećuje sa junacima, bilo kako da se zove i bilo gdje da se nalazi. A naći će se čak i u stomaku, u priči Majka, i neće mu (čitaocu) biti baš prijatno. Majka govori  kako na fetus djeluje psihofizičko stanje majke, trudnice, koja se odlučila na abortus:”Ovih dana je osećao veću nelagodu nego ikad. Ne samo što je snaga tog osećaja bila nova za njega, već i zbog toga što u njegovoj glavi nije bilo reči koje bi mu to objasnile. Bio je siguran da će se nešto loše desiti iako nije znao šta znači biti siguran.
Metronom koji je u poslednje vreme veoma često menjao ritam, sada je imao najkraće intervale tišine.
Vrlo dobro je shvatio da to nije dobar znak.”
A Goran Stojičić je vrlo dobro za ovu priču odabrao spot za pjesmu Teardrop (Massive Attack)!
Svako će u Besanim pronaći bar dio sebe ili situacije u kojoj se nekada našao, jer autor piše i o svim problemima sa kojima se čovjek uopšte sreće u životu.
“Da li si primetio kako koračam ulicom? Kao neko ko nijedan problem nema. Nije bitno
ni da li me je neko iznervirao u kancelariji, ni koliko imam u novčaniku, ni da li mi je pukla čarapa…”(Sećanja)

Besani nas posmatraju
Sa prednje korice knjige gleda nas “besano” oko. Ta ilustracija dizajnera Slavimira Futre, koji je tematski, veoma svedeno i jasno ilustrovao svaku priču u knjizi, odmah me podsjetila na sličnu ilustraciju “oka” (velikog brata) , sa jedne verzije korica romana 1984. Džordža Orvela.

 

 

 

 

Na isti Orvelov roman asocirao me i kraj Stojičićeve
poslednje priče u zbirci, pod nazivom Prošlost:
“-O čemu je pisao?
-O ljubavi.
-O ljubavi?
-Da. Nekada se pisalo o tome. I čitalo.
Te, 2084. godine, u nedelju.”
Slučajna ili ne, sličnost sa Orvelom, samo je dio uspješne simbioze nekoliko umjetničkih pravaca, zbog koje nas Besani posmatraju, poslije veoma kratkog vremena, sa korica već drugog izdanja (u pripremi je i treće) i sa prevodima na engleski, slovenački i hebrejski.

Padom u Prošlost Goran Stojičić je najavio nove priče, koje će uskoro “progledati” nekim novim okom, jer u pripremi su druga i treća knjiga.

“Oko” nas posmatraaa, “oko” nas stvarno gleda…

 

 

Ivana

Ivana

Povezani postovi