RUŽNO PAČE NIJE LABUD

Djeca su mali ljudi koji se u svom okruženju snalaze kako znaju i umiju, baš kao i mi, odrasli. Samo sa jednom bitnom razlikom: oni učine da uobičajene stvari i događaji postanu zanimljiviji i maštovitiji!

Tako se i rodila ideja o prvoj slikovnici čiji su autori i ilustratori- djeca!

Interesovalo me je šta bi djeca odgovorila na pitanja: Šta da se Ružno pače nije pretvorilo u labuda, nego u nekoga/nešto drugo? Ili da je ostalo “ružno” do kraja života?

Idealan period potrage za dječijim odgovorima bio je mjesec april, kada se obilježava Međunarodni dan dječije knjige (2. april, dan rođenja jednog od najpoznatijih bajkopisaca, Hansa Kristijana Andersena). Đaci osnovnih škola dobojske regije su trebali da se odazovu na konkurs Narodne biblioteke Doboj pod nazivom “Ružno pače nije labud” i da, rukovodeći se datim pitanjima, napišu i ilustruju svoju priču “Ružno pače”.

Stiglo je “brdo” crteža sa pričama u kojima se Ružno pače transformisalo u papagaja, svemirca, ili je ostalo nepromijenjeno, pronalazeći na putu odrastanja prijatelje koji su ga prihvatili takvog kakav jeste.

Komisija je izabrala po tri rada u dvije kategorije, od 1. do 5. i od 6. do 9. razreda.

Trebalo je još podijeliti nagrade i to je to. Ali, ja sam htjela više! Neki trag, opipljivi. Koji će da ostane iza ovolikog truda djece i njihovih nastavnika, članova komisije konkursa i osoblja Biblioteke. Jer  svi su svojom ambicijom dokazali da to zaslužuju.

Predložila sam tada rukovodstvu Biblioteke ideju da odštampamo nagrađene radove i oni su to prihvatili!

Nagrađeni radovi

 

Tako su djeca, pored ostalih nagrada, iz Biblioteke kući ponijela i slikovnicu “Ružno pače nije labud” u kojoj se nalazi njihov rad ili rad drugara iz klupe.

I bili su srećni!

Prava stvar, zar ne?!

 

 

 

Hvala Renati Minić iz Kostolca (Požarevac) koja je prepoznala i podržala ovaj mali korak približavanja priče, knjige i biblioteke  dječijoj duši:

 (Blog Od knjige do duše)

Ружно паче није лабуд

http://www.bibliotekadoboj.com/index.php/novosti/140-promocija-slikovnice-nagrade-2017

 

                                                                     

 

Ivana

Ivana

Povezani postovi