ČAS LEKTIRE U BIBLIOTECI*

Cvijeće male Ide / Hans Kristijan Andersen

Prvi Čas lektire, u trajanju od dva školska časa (2×45 minuta), pokazao se vrlo uspješan i koristan. U pitanju je bila lektira za treći razred osnovne škole, bajka Hansa Kristijana Andersena Cvijeće male Ide.
Kako da ja, bibliotekar, pripremim sadržaj koji će biti istovremeno i koristan i zanimljiv za pet odjeljenja trećih razreda, dakle za nešto manje od 150 osmogodišnjaka koji odrastaju u informatičkoj i informacijskoj eri. Njima su zanimljive Violete, Spajdermeni, horor klovnovi, jutjub klipovi itd…
Prvo što mi je palo na pamet jeste to da im lik Hansa Kristijana Andersena približim na taj način što sam se prerušila u njega.
Nije bilo teško: kačket na glavu, marama oko vrata i eto.
Zatim sam napisala pitanja i uz pomoć učiteljice odabrala jedno dijete koje će ih čitati i postavljati meni, tj. Hansu. Pitanja su bila tipa kao da novinar radi intervju sa nekom poznatom ličnosti. Npr. Kako se zovete i odakle ste?
Koliko ste bajki napisali i koja Vam je najpoznatija? itd…
Poslije upoznavanja uslijedio je odlomak iz filma o H.K. Andersenu.
Nakon toga sam im pročitala odlomak iz bajke u kome Ida posmatra cvijeće kako pleše a pustila sam im i taj dio iz istoimenog crtanog filma Cvijeće male Ide.
Tada su dobili zadatak da nacrtalu/ilustruju odslušani/odgledani dio o cvijeću koje pleše. Da, prethodno smo se upoznali uz koju igru cvijeće pleše
i iz koje zemlje potiče ta igra.
A crteži? Dječiji crteži uvijek su fenomenalni i očaravajući, a pogotovo kada ih imate u velikom broju!
Vjerujte, dva časa nam je bilo malo!

Konjić Grbonjić / Petar Pavlovič Jeršov

Bio je to drugi po redu Čas lektire u biblioteci.
Opet sam se prerušila, ovaj put u Ruskinju (pletenica, haljina i slično) i đake sam dočekala dobrodošlicom na ruskom jeziku.
Zatim smo pričali o rodnom mjestu pisca, o muzeju posvećenom njegovom životu i djelu, sve praćeno pripremljenim fotografijama emitovanim na projektoru.
Pročitala sam im odlomak iz knjige i onda je uslijedila prava zabava. Uz unaprijed pripremljen materijal, djeca su napravila Konjića Grbonjića koga su ponijela sa sobom!
Učiteljica koja ih je dovela, poslije mi je javila  da su u povratku djeca mahala svojim konjićima prolaznicima.( U pitanju su štapići za ražnjiće na koje smo na vrh pričvrstili glavu konjića od papira i grivu od ukrasnog papira.)
A i sve korisne podatke, “prokrijumčarene” tokom časa, su zapamtili!

 

http://www.bibliotekadoboj.com/index.php/aktivnosti/cas-lektire

 

*Ideja o održavanju radionice pod nazivom “Čas lektire u biblioteci” potekla je od jedne učiteljice, osobe koja svoj posao radi stručno i sa ljubavlju.

Ivana

Ivana

Povezani postovi