Crni sjaj: Dejvid Bouvi

„Reče im Isus: razvite ga i pustite ga da ide.“
Lazarevo vaskrsenje, “Novi zavet”

Dejvid Robert DŽouns ( David Robert Jones), poznatiji kao Dejvid Bouvi (David Bowie) otišao je onako kako je i živio, u duhu umjetnosti i vizionarski. Predviđajući sopstvenu smrt (ili vaskrsenje) i, opet, neke nove trendove.

To je najavio poslednjim, 26–im po redu albumom “Blackstar” i spotom za pjesmu „Lazarus“ koja odiše odlaskom, smrću, a počinje stihovima „Pogledaj gore, ja sam na nebu“.

Foto: https://www.pinterest.com/pin/199002877262595175/

 

Dejvid Bouvi je rođen je 8. januara 1947. u Bristonu.

Sa 12 godina je počeo da svira saksofon.

Kada je imao 15 godina, slagao je drugu DŽordžu Andervudu (George Underwood) da mu je djevojka otkazala dogovoreni sastanak, zbog čega ga je DŽordž udario.

Dejvidu je tada, da ne bi izgubio vid, trajno proširena zjenica na lijevom oku, koja je i promijenila boju, a njegova reakcija na sve to, upućena Džordžu, bile su riječi: „Hvala ti!“

Ovaj (ne)srećni događaj je samo upotpunio njegov kasniji izgled i imidž nekoga ko kao da nije sa planete Zemlje.

Bouvi je sa 18 godina promijenio ime iz Dejvid Džouns (David Jones) u Dejvid Bouvi (David Bowie), neki izvori navode da je to uradio da bi se izbjeglo miješanje sa Dejvi DŽounsom (Davy Jones) iz grupe Monkees, a neki da bi prikrio majčino prezime. (Bouvi je imao starijeg polubrata koji je bolovao od šizofrenije, dok su majčine dvije sestre liječene od mentalnih bolesti.)

Poslije mnogih singlova, 1969. godine izdaje prvi album „Man Of Words, Man Of Music“, koji nije dostigao veći uspjeh, što nije bio slučaj sa pjesmom objavljenom kao singl „Space Oddity“, koja postaje hit u Velikoj Britaniji. U ovoj numeri se pojavljuje Major Tom (Major Tom), jedan od Dejvidovih alter ega. Imao je nekoliko alter ega, a za najpopularnijeg Zigija Stardasta (Ziggy Stardust), Bouvija su inspirisali Lu Rid i Igi Pop ( Your Pretty Face Is Going to Hell: The Dangerous Glitter of David Bowie, Iggy Pop, and Lou Reed  /Dave Thomson; 2009 by Backbeat Books) .

Mnogi su smatrali da je Bouvi za 70-e bio ono što su The Beatles za 60-e: muzička raskrsnica i neka vrsta ogledala.

Za Dejvida Bouvija 70-e su bile izgubljene godine u kojima sebe i opisuje kao „groznog pesimistu“ i izražava se kroz albume „The Man Who Sold the World“(1971) i “Hunky Dory” (1971) u kojem već nagovještava želju za promjenom.

Tada i farba kosu u crveno i izdaje „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”(1972), ključni album u kome inspirisan , pored ostalih, i Vorholom i Ničeom, priča nekoliko priča povezanih istom temom  sa elementima SF-a i sage o rok zvijezdi.

Zigi je nestao sa scene nakon godinu dana.

Sljedeći album „Diamond Dogs“ (1974) inspirisan je buntovničkom anarhijom i modelom sive policijske države, temama iz knjiga „Paklena pomorandža“ Endžija Bardžisa i „1984“ Džordža Orvela.

Dejvid Bouvi je ronalazio inspiraciju svugdje oko sebe, kako u društvu, tako i u jakim individuama, knjigama…

Foto: http://www.telegraph.co.uk/music/artists/david-bowie-unseen-1970s-pictures-from-book-by-steve-schapiro/

Seli se u Ameriku 1974. godine, a 1975. izdaje album „Young Americans“ na kome preovladava filadelfijski soul. Veliki američki hit postaje pjesma koju snima sa Džonom Lenonom:„Fame“.

Film “Čovjek koji je pao na zemlju”, kultnog engleskog reditelja Nikolasa Rega iz 1976. godine, filmskoj publici prvi put je predstavio Devida Bouvija na velikom platnu u ulozi vanzemaljca zalutalog na Zemlju.

Zavisnost od droge pokušava liječiti slikanjem i selidbom u Berlin (1977), gdje se susreće sa elektronskom muzikom i počinje saradnju sa Brajanom Enoom (Roxy Music), multimedijalnim umjetnikom koji je imao veliki uticaj na art rok produkciju, elektro pop, tehno…

Tada nastaju tri albuma na kojima Eno radi: „Low“, „Heroes“ i „Lodger“.

Ovaj hit mejker, inovator, stardom, androgina rok zvijezda, ikona pop kulture, kameleon roka, veliki umjetnik, i ko zna kako još odlikovani, Dejvid Bouvi, pod uticajem dens muzike, kroz 80-e je – plesao.

Sa Mikom Džegerom snima “Dancing In The Street“ a 1983. godine izdaje „Let’s Dance“.

Posvećuje se pozorištu i filmu, radi sa grupom Queen na temi „Under Pressure“. 

Sa novoosnovanom grupom Tin Machin, izdaje dva albuma na kojima preovladava zvuk gitare, nakon kojih opet sam eksperimentiše sa elektro-fankom, džezom, hard-rokom…

Tada, 1992. godine, ženi se supermodelom Iman (Iman Abdulmajid) i počinje da živi kako je on to nazvao stvarnim životom:

“You have had an extraordinary life, one a boy from your background could never dream of, so you might as well decide you are now going to have a real, real life.” (Guardian:1997)

Rođenje kćerke Aleksandrije donosi novu radost i nove albume: „Heathen“ i „Reality“ (2003).

Nakon srčanog udara 2004. godine slijedi oporavak, a na muzičkoj sceni samo dva dueta, sa Ališom Kiz (Alicia Keys)  i Dejvidom Gilmorom (David Gilmour).

Album „The Next Day“ izašao je 2013. godine.

Foto: https://mancode.gr/entertainment/thryli-tis-mousikis-viomichanias/

Muzičar, pjevač, kompozitor, producent, glumac, modni diktator.

Biseksualnost je riječ koja se često nalazila uz njegovo ime.

Na svoj rođendan 8. januara izdaje posljednji album „Black star“.

Umro je 10. januara 2016. godine.

Pored kćerke ima i sina iz prvog braka.

Mnogima je bio uzor. Mnoge je promijenio. Mnogima je pokazao da je u redu biti drugačiji.

Iako je otišao tiho, nagovijestio je da će tek sada svi za njega znati (“Everybody knows me now”) i ostao je vjeran sebi i svom načinu shvatanja umjetnosti, do kraja (“Ain’t that just like me?”).

A gdje se tu uklapa priča o vaskrslom Lazaru?

Pa možda baš u tome što će ovaj umjetnik još dugo inspirisati mnoge ljude planete Zemlje, ali i univerzuma koji mu je bio jedna od inspiracija tokom stvaranja.

Foto: http://nerdist.com/in-a-constellation-a-belgian-astronomy-turns-david-bowie-into-an-actual-starman/

 

To sada potvrđuju brojni omaži u čast preminule legende, a svakako najzanimljivija je ideja belgijskih astronoma koji su, prateći vrijeme njegove smrti i nazive albuma, odredili sedam zvijezda koje čine sazviježđe identično munji koja se pojavljuje na omotu albuma „Aladdin Sane“.

„Look up here, I’m in Heaven“

 

Tokom pripremanja teksta, pored informacija sa interneta, koristila sam i knjigu “Velika svjetska rock enciklopedija” /Zlatko Gall.

Ivana

Ivana

Povezani postovi